BALIK BESLEME VE YEM TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYINDAYDIK



BALIK BESLEME VE YEM TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYINDAYDIK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından, 27–28 Kasım 2025 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde düzenlenen “VII. Balık Besleme ve Yem Teknolojileri Çalıştayı”na, Birliğimizi temsilen Başkanımız M. Ülkü Karakuş katılmıştır.

Su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliği ve verimliliği açısından, üretim maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan balık besleme ve yem teknolojileri kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda düzenlenen çalıştay, akademi, sektör ve kamu temsilcilerini bir araya getirerek bilgi paylaşımını ve iş birliğini artırmayı hedeflemiştir.

Ulusal düzeyde gerçekleştirilen çalıştayda; ülkemizde su ürünleri üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasına yönelik olarak balık besleme stratejileri, beslemede yeni yaklaşımlar, yem hammaddeleri ile yem teknolojilerindeki güncel gelişmeler ele alınmıştır.

Balık besleme ve yem alanında bilimsel araştırmalar, teknolojik yenilikler ve sektörel uygulamaların bir araya geldiği bu çalıştayın, ülkemizin su ürünleri üretimine ve ilgili politikaların geliştirilmesine katkı sunması amaçlanmıştır. Ayrıca sürdürülebilirlik, çevresel etkiler ve ekonomik verimlilik ekseninde yem ve besleme konuları çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirilmiş, katılımcılar arasında kapsamlı bir bilgi alışverişi sağlanmıştır.

Alanında uzman bilim insanları ile sektörün tüm paydaşlarını buluşturan VII. Balık Besleme ve Yem Teknolojileri Çalıştayı, iş birliklerinin geliştirilmesi, ortak sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin ortaya konulması açısından önemli bir platform oluşturmuştur.

Çalıştay kapsamında ayrıca; besleme ile gıda kalitesi, stok sağlığı, verimlilik, çevresel sürdürülebilirlik, su kalitesi, biyoyumak ve entegre yetiştiricilik stratejileri arasındaki ilişkiler ele alınmış, sektördeki yenilikler, teknolojik ilerlemeler ve güncel bilimsel araştırmalar paylaşılmıştır.

Çalıştay kapsamında değerlendirmelerde bulunan Birliğimiz Başkanı M. Ülkü Karakuş, Türkiye tarımı ve yem sektörünün yapısal sorunlarına dikkat çekmiştir. Bitkisel üretimdeki yetersizliğin hammadde temininde önemli sorunlara yol açtığını vurgulayan Karakuş, transgenik ürünlerin onay süreçlerindeki gecikmelerin özellikle soya, mısır ve bu ürünlerin yan ürünlerinin ithalatında aksamalara neden olduğunu ifade etmiştir. Hububat fiyatlarındaki istikrarsızlığın piyasa düzeninin sağlanmasını zorlaştırdığına da dikkat çekilmiştir. Kamunun bu konu da attığı olumlu adımların piyasada daha da belirleyici hale geldiğini vurgulamıştır.

Karakuş ayrıca, finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin sektör üzerinde baskı oluşturduğunu, hayvansal ürün ihracatına getirilen yasaklama ve kısıtlamaların ise hayvansal üretimin gelişimini olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Tüketicinin alım gücündeki azalmanın hayvansal ürün talebini düşürdüğünü ifade eden Karakuş, bazı hammadde ve girdilerde uygulanan yüksek KDV oranlarının finansman maliyetlerini artırdığına da dikkat çekmiştir.

Bu sorunların çözümüne yönelik olarak; üreticiyi merkeze alan tarım politikalarının geliştirilmesi, tarımsal faaliyette bulunanların düzenli ve yeterli gelir elde etmelerinin sağlanması ve sosyal imkânlarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İklim değişikliğine uyum çalışmalarının hızlandırılması, su odaklı planlı üretim modellerinin etkin biçimde sürdürülmesi ve azalan kaynakların verimli kullanımına yönelik uygulamaların artırılması gerekliliği ifade edilmiştir.

Ayrıca uluslararası ticaretin geliştirilmesi amacıyla lojistik altyapının iyileştirilmesi, arazi kullanımının daha etkin hâle getirilmesi ve alternatif hammadde araştırmalarının teşvik edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Transgenik ürünlerin onayı ve ticaretine ilişkin yaşanan sorunların giderilmesi için ise mevzuatların uluslararası düzeyde senkronize edilmesinin önemine dikkat çekmiştir.