BAŞKANIMIZIN KAMUOYU AÇIKLAMASI



BAŞKANIMIZIN KAMUOYU AÇIKLAMASI

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) konusundaki gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Son günlerde tüketicilerin Koronavirüs nedeniyle özellikle gıda ürünlerinin bulunamayacağı endişesi ile panik halinde marketlere gidip ihtiyaçlarının çok üzerinde alışveriş yaptıklarını gözlemliyoruz.

Türkiye'nin an itibarıyla hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde kendine yeterliliği üst seviyededir. Detaylandırdığımızda un başta olmak üzere ekmek, makarna bulgur, nohut, pirinç, şeker, yağ gibi ürünlerde kendine yeterliliği mevcuttur ve stokları da tüm ihtiyaçları karşılamak üzere müsaittir.

Hayvansal ürünlere geldiğimizde süt ve süt ürünleri başta olmak üzere kırmızı et, yumurta, tavuk, hindi ve balık gibi ürünlerde de kendine yeterlidir. Büyük üretici firmalardan aldığımız rakamlara bakıldığında gıda konusunda paniğe gerek olmayacak miktarda stoklar mevcuttur.

Mayıs ayının ortalarında hasadın başlayacağı düşünüldüğünde bu döneme kadar ülkemiz hububat stoklarının da yeter seviyede olduğu görülmektedir.

Ülkemizde ihtiyaç halinde yem, un, makarna, tavuk, yumurta, et, süt gibi temel ürünlerin üretimlerini 1,5 katına çıkartabilecek kurulu kapasitemiz bulunmaktadır.

Türkiye’de şu anda ihracatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracata verilmek üzere üretilen ürünlerin de iç piyasada kaldığını hesap ettiğimizde korkulacak bir durumun olmadığı görülmektedir.

Ülkemiz 140'a yakın ülkeye un, 101 ülkeye süt ürünleri, 86 ülkeye balık, 55 ülkeye de tavuk ve yumurta gibi ürünleri ihraç etmektedir. Buradan da bakıldığında ülkemizde bir gıda kıtlığı yaşanması söz konusu değildir.

Tüketicilerimize günlük ya da haftalık ihtiyaçlarını temin için marketlere gitmelerini önemle tavsiye ediyoruz. Oluşabilecek panik havasının dağılması, günlük yaşantımızın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi, ayrıca gıda israfının da önlenmesi önem taşımaktadır.